Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Λιούσης είναι κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών ευρωπαϊκών προδιαγραφών συνδυάζοντας τελειότητα ήχου και κομψότητας και έχει ήδη καταφέρει να ξετρελάνει τους καλλιτεχνικούς κύκλους με τα δημιουργήματά του. Ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων βιολιών τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια διανύοντας μια σημαντική πορεία επιμόρφωσης σε Ιταλία και Γερμανία όπου και απέκτησε την ανάλογη τεχνογνωσία σε επίπεδο κατασκευής, ακουστικής και βερνικιού, καθώς διαθέτει και τους ανάλογους τίτλους σπουδών. Επιπλέον δαπανά αρκετό χρόνο καθημερινά για την μελέτη ανάλογων βιβλίων και διατηρεί επαφές με τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά κέντρα βιολιού στην Ευρώπη, τόσο στην Κρεμόνα της Ιταλίας όσο και στο Mittenwald της Γερμανίας.

Οι μουσικοί καλλιτεχνικοί κύκλοι δέχτηκαν με μεγάλοι έκπληξη τα βιολιά ¨Λιούση¨  αφού αυτά διαθέτουν θεσπέσια ανατομική προσαρμογή στο σώμα του βιολιστή αλλά και λαμπρότητα ήχου, χαρακτηριστικά τα οποία δύσκολα αναπτύσσονται στον κόσμο της κατασκευής χειροποίητων οργάνων. Είναι το αγαπημένο παιδί των επιφανών Ελλήνων βιολιστών, καθώς ανέπτυξε ιδιαίτερη συνεργασία με τον βιρτουόζο βιολιστή ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΟ, ο οποίος με την πρώτη επαφή του με βιολιά επιβεβαίωσε την εξαίσια κατασκευή τους και με τον πασίγνωστο δεξιοτέχνη του βιολιού ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ο οποίος  με την σειρά του αναφέρει: «Έχω την τιμή να κατέχω ένα βιολί ¨Λιούση¨ και παίζοντας μαζί του ανακαλύπτω πόσο μεγάλη σημασία έχει η τεχνική να εκφράζεται μέσα από ένα τέλειο όργανο. Δημήτρη μου έχεις από μένα προσωπικά, τα συγχαρητήριά μου και κάθε λόγο να αισθάνεσαι περήφανος για τα βιολιά σου». 

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στη μακρόχρονη πορεία του, είναι η είσοδος ενός από τα χειροποίητα βιολιά του, σε μουσική ορχήστρα του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ.

Πρόσφατα η κατασκευαστική του τελειότητα επικυρώθηκε από Γερμανούς ειδικούς εκτιμητές στο sseldorf της Γερμανίας. Σήμερα ζει και κατασκευάζει χειροποίητα βιολιά στην Αλεξανδρούπολη Έβρου και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας του έχει αποδώσει τον τίτλο ¨STRADIVARI¨ της Ελλάδας.

 

Ο παραπάνω κατασκευαστής έχει σπουδάσει κλασικό βιολί και έχει εκδώσει και βιβλίο με τίτλο “Η Τέχνη της κατασκευής Χειροποίητων βιολιών”